HEM / KUNSKAPSCENTER / Sonatrach Raffineria Italiana – Customer Reference

FILTER

KATEGORI

INDUSTRI

ÄMNE

SurfCleaner Sonatrach partnership

Sonatrach Raffineria Italiana reduces VOC emissions thanks to SurfCleaner

VOC emissions reduction effectively managed by Sonatrach Raffineria Italiana thanks to SurfCleaner technology

Sonatrach refinery in Augusta on Sicily is one of the largest refineries in Italy. They use API basins to clean their oily wastewater from the plant and needed a solution to clean water containing contaminants traces, such as “oily paraffins”, as well as gasoline, gas oil, lubricant oils, fuel oils, and diesel.

To achieve a further VOC (Volatile Organic Compounds) emissions reduction, the refinery needed a continuous and automatic removal of the water surface contaminants in the API basins. This required an oil removal rate of 2m3 per hour, which is 25% of the SurfCleaner capacity.

SurfCleaner recovers 100% of the oil, with a water content of less than 0.5%

SurfCleaner is a self-adjusting, floating oil skimmer separator hybrid that is suitable for continuous operation. The SurfCleaner has a separation capacity of 8m3 per hour and a maximum flow capacity of 50m3 per hour. The installation environment requires the SurfCleaner to be ATEX certified for Zone 0.

Vi har en unik teknologi som kombinerar variationer i inflödeshastighet och riktning med gravimetrisk separation. Därmed får vi en bevisat effektiv process, som förhindrar att föroreningar ackumuleras på vattenytan. Det bidrar bland annat till att minska utsläpp av växthusgaser.

The design makes it possible to recover 100% of the oil, with a water content of less than 0.5%. The low water content allows Sonatrach to re-refine the separated oil from the wastewater in light of the new concepts of circular economy within a path of sustainability that the company pursues in terms of values for several years. And the latter was an important factor behind making the decision to buy SurfCleaners.

After the installation in 2019, Sonatrach says:

“The SurfCleaners operate continuously, with good reliability after some early adjustments. SurfCleaners automatically adapt the inflow depending on the thickness of the oil – from light fractions to thick oil – SurfCleaners can work with every type of slop. Before the SurfCleaners we had to manually control the speed of the disc skimmers, which consumed many man hours. We have been able to reduce our VOC emissions considerably, and we can re-refine the oil that is separated, a double goal achieved in terms of environmental sustainability. We are very happy with the support that SurfCleaner has provided us during the set-up but also with optimizing the process.”

Contact us for more information

Adam Sheehan
Jobner Judner- SurfCleaner AB

Läs mer!

SurfCleaner references Preemraff case Kundreferens

Kundreferens – Preemraff

Vi fastnade för att SurfCleanern kunde integreras med vår befintliga anläggning, det var bara att sätta ner den i API-bassängen. Den insamlade oljan töms automatiskt till en separat tank för omhändertagande, eller alternativt återinförande i processen.

Läs mer
SurfCleaner references Loudden case Kundreferens

Kundreferens – Stockholms hamnar

”Det är inga floskler. Det är vår arbetsvardag. Säkerhet och miljö måste vara i fokus hela tiden”

Läs mer
SurfCleaner references Midroc case Kundreferens

Kundreferens – Midroc

”Vi skulle testa och se vad SurfCleanern klarade av – och köra tills den gick sönder. Den har fungerat klockrent sedan 2004 och vi har tjänat in vår investering mer än 20 gånger.”

Läs mer